AC Planinetz

Новини

Екологична акция "Хижа Мальовица - врата към Долината"

Изпратен от npetkov на 09.06.2009 11:31

На 6 и 7 юни 2009 г. (събота и неделя) Алпийски клуб "Планинец" по линията на проекта „ЧИСТА РИЛА” организира екологична акция в района на хижа Мальовица. В нея взеха активно участие всички хора от клуба, както и много туристи и приятели на планината, общо над 30 човека. На всички участници бяха раздадени тениски на проекта, както и плакати които да разпространят.

Към албум със снимки

ПОЧИСТВАНЕТО

Преди Иван Масларов да стане упратвител на хижа Мальовица, боклукът от хижата изглежда не е бил транспортиран на долу, в следствие на което около хижата са се обособили няколко сметища. Едно от тях е консервирано, но около него има и места на който боклукът само е бил заравян.

С помощта на всички бяха почистени следните райони:

- района в близост до хижата и по-специално мястото около старото консервирано сметище (началото на пътеката към Куклата). На места където не беше възможно да се изкопае всичкият заринат боклук, беше извършена рекултивация чрез пренасяне и нахвърляне на камъни, пясък и друга естествена маса. Идеята по-нататък за това място е там да се насипе пръст, да се засади трева и да се направи детска или спортна площадка, където да може да се играе без опасност от наранявания в ръждясали ламарини и счупени бутилки.

- района около бунгалата и огнището, от където бяха свалени тонове ламарина, части от моторни шейни, пружини от легла и др.

- района около реката под хижата, където обикновено се опъват палатки. От там бяха извозени големи метални отпадъци от стар лифт, машини, метални въжета.

Събирайки боклуци, бяха изровени множество напълно запазени отпадъци с антична стойност, като консервени кутии от халва, консервена кутия с надпис “Консервирана кокошка” от 1942 г., автомати за ски “Младост”, части от щеки и т. н.

Общо през двата дни бяха събрани и извозени (извозването продължава и в следващите дни) над 80 чувала отпадъци и боклуци, които недобросъвестни туристи бяха оставили след себе си, както и около 8 тона железни отпадъци.

МАРКИРАНЕ

Беше предвидено да се направи маркировка до обекти за туризъм и катерене в близост до хижата, в зоната за интензивен туризъм на Парк Рила.

За целта от участници в акцията беше изкачен вр. Калбура, ок. 2350 м, който е труднодостъпен и рядко посещаван, а се намира в непосредствена близост до хижа Мальовица. Пътеката и маршрутът бяха уточнени, но за маркирането така и не се стигна поради липса на време и уточняване на технологията на нанасяне на маркировката. Така че това остана за следващия път, какъвто се надяваме да има скоро.

Мальовица – София
8 юни 2009 г.
Николай Петков – ръководител на екоакцията
Елица Павлова – координатор на проекта „Чиста Рила”

Към албум със снимки

 

Още няма направени коментари.

Коментари се правят само от регистрирани посетители. Регистрирайте се или влезте.